Model Bangladesh Ini Curi Perhatian Di Minggu Fesyen London

Di Malaysia memang banyak warga dari negara Bangladesh. Namun ada seorang warga Bangladesh yang berjaya menjadi moel pertunjukkan. Namanya ialah Ramzan Miah, boleh dikatakan antara lelaki Bangladesh yang pertama menempa sejarah apabila dia menjadi model lelaki British-Bangladesh yang muncul di pentas peragaan London Fashion Week (LFW) pada September lalu.

Ramzan Miah berusia 25 tahun dari Luton, Bedfordshire ini mula berkecimpung dalam dunia peragaan sejak berusia 17 tahun, namun hanya mula menyertai agensi peragaan tiga bulan lalu apabila pengurusnya mendorong dia untuk hadir ujibakat untuk London Fashion Week (LFW). Usaha leras Ramzan Miah itu telah membuahkan hasil apabila dipilih untuk menjadi model bagi acara fesyen berprestij itu.

“Saya mengambil bahagian dalam acara ini untuk menunjukkan bahawa setiap orang adalah individu tidak kira apa latar belakang anda. Catwalk pertama saya adalah di Norwich Fashion Week. Saya datang dari jauh dan mahu berkongsi (penampilan LFW) untuk komuniti Norwich.” -itulah komen dari Ramzan.

Menerusi Norwich Evening News, karier Ramzan Miah bermula pada pertandingan persembahan fesyen di The Mall, Luton, di mana seorang ejen bakat yang melihat dia berpotensi untuk dijadikan sebagai model. Peragaan atas pentas pertamanya dilakukan pada usia 22 tahun ketika dia menjadi model untuk jenama busana John Lewish di Norwich Fashion Week.

Ramzan Miah telah dilahirkan pada 19 Julai 1993 di Luton, Miah telah menyukai pentas peragaan sejak dari kanak-kanak, menghadiri Seni Teater Stagecoach pada usia 10 tahun.

Dia kemudian dilatih di Kolej Burung di Teater Muzikal dan Tarian dan lulus pada tahun 2016. Model dari Bangladesh ini bukan hanya model profesional tetapi juga seorang pelakon yang di dalam filem ‘Legacy,’ ‘Naca,’ ‘Ghost Story’ dan ‘The Rocketman’.

Ini komennya:

“Ia adalah momen yang sangat luar biasa. Pada masa ini, saya rasa model dari Bangladeshi tidak cukup dan saya mahu menjadi orang pertama yang memberi inspirasi dan mengubahnya.

“Platform seperti London Fashion Week adalah cara terbaik untuk mempamerkan kepelbagaian dan budaya. Semua orang unik dengan cara mereka sendiri, tanpa mengira bangsa, bentuk, warna, atau berat badan”

Menurutnya, dia percaya London Fashion Week (LFW) adalah satu cara yang hebat untuk mempamerkan kepelbagaian. Ternyata kemunculan Ramzan di London Fashion Week (LFW) itu mengejutkan orang ramai kerana memang jarang ada model dari Bangladesh.

Sumber: Oh Bulan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here