Header Ads

Ribuan Penduduk Islam China Protes Masjid Dirobohkan... Akhirnya Ini Hasilnya..


Satu perintah telah dikeluarkan oleh pemerintah dari negara China untuk merobohkan satu masjid bersejarah.

Ini menyebabkan ribuan penduduk islam China keluar membuat tunjuk perasaan dan berhimpun sebagai tanda protes di depan masjid berkenaan.PUNCA NAK ROBOH

Dikatakan kerajaan China mahu menetapkan had kebebasan beragama termasuk bagi umat Islam, selaras dengan kepercayaan Parti Komunis di negara berkenaan

Para penganut agama Islam China telah mula berhimpun di depan masjid berkenaan yang terletak di bandar Weizhou di daerah Ningxia.

Dari laporan Astro Awani meemtik laporan portal antarabangsa, penduduk tempatan memberitahu bahawa masjid tersebut mahu dirobohkan kerana dikatakan sebuah bangunan yang tidak berdaftar.

Namun, masjid itu mempunyai pelbagai sejarah sejak kewujudannya sejak beratus tahun dahulu.MASJID WEIZHOU

Penduduk tempatan menggelar masjid itu sebagai Masjid Weizhou, namun perkataan itu tidak akan dapat dicari dalam carian menerusi Twitter di negara itu. Begitu juga dalam laman web Weibo.

Katanya masjid itu telah melalui proses pembangunan semula 2 tahun yang lalu, tetapi berdasarkan dokumen kerajaan, proses pelesenan tidak dijalankan dengan betul lantas amaran dikeuarkan.

Kes ini menjadi viral dan pengguna laman media sosial seluruh dunia juga meluahkan bantahan.AKHIRNYA, CHINA TANGGUH ROBOH

Akhirnya, hasil tunjuk perasaan dan juga protes yang dibuat oleh orang ramai, pihak berkuasa menangguhkan rancangan meroboh sebuah masjid.

Beberapa rakaman video di media sosial menunjukkan, ramai penunjuk perasaan berkumpul di depan masjid berkenaan sejak beberapa hari lalu sambil dikawal polis.

Ini antara komen penduduk tempatan: "Kerajaan berkata, ia bangunan haram tetapi tidak. Masjid ini mempunyai sejarah beratus tahun"

Pihak berkuasa dikatakan telah cuba mengehadkan kebebasan beragama untuk penduduk islam di negara berkenaan.

Sumber: AwaniNo comments

Powered by Blogger.