Header Ads

Mukhtar Dapat Tajaan Penuh Biasiswa Di Sekolah Terbaik Dunia Di UK, Kisah Abang Fatimah Patut Dijadikan Sumber Inspirasi Buat Semua Pelajar..Mukhtar memang seharusnya dijadikan sumber inspirasi buat semua remaja di luar sana apabila berjaya masuk ke sekolah terbaik dunia. Bukan itu sahaja, dia juga sememangnya antara bercita-cita tinggi di usia muda.


Bayangkan, pada usia 10 tahun Mukhtar sudah berangan untuk belajar ke sini dan seterusnya ke Universiti Oxford. Paling membanggakan adalah apabila dia antara yang mendapat tajaan penuh biasiswa di kalangan 125 orang pelajar sahaja. Memang hebat sungguh!

Terima kasih semua orang atas ucapan baik dan doa korang. Tidak dapat saya gambarkan betapa saya menghargai sokongan korang semua. Semoga Allah merahmati korang semua sekeluarga. Lihat lelaki itu dalam gambar? Itulah saya dari 2017 – 18 Mac. Saya berusia 10 tahun pada masa itu. Saya masih ingat perasaan ketika saya mula-mula melangkah ke Sekolah King Edward (KES) untuk Hari Terbuka mereka. Ia seperti Harry Potter melangkah ke Hogwarts!


Saya dapat rasakan keserasian saya dengan sekolah itu. Saya sebenarnya boleh membayangkan diri saya di sana, menjadi salah seorang anak lelaki KES, menamatkan KES, melanjutkan pengajian saya di Oxford University dan sebagainya. Pada masa itu, segala-galanya dirasakan seperti impian untuk masuk ke KES sangat sukar … hampir mustahil! Tetapi, dengan pertolongan Allah, kerja keras saya dan sokongan semua orang, saya berjaya lulus ujian dengan cemerlang.

Dapat tajaan penuhSaya juga rasa bersyukur kerana mendapat tajaan penuh biasiswa daripada 125 orang pelajar. Saya memang terima kasih kepada Allah kerana peluang yang telah diberikannya kepada saya untuk membuat ibu bapa saya bangga.


Jadi mengapa Sekolah King Edward? Nah, itu salah satu sekolah tinggi di UK! Ia sebenarnya diasaskan pada 1552 oleh King Edward VI & sekarang hampir 500 tahun. JRR Tolkien, pengarang terkenal ‘The Lord of the Rings’ & ‘The Hobbit’, dan banyak lagi orang yang terkenal di kalangan alumni sekolah atau mereka suka menyebutnya, “Orang Lama Edward”. Ada di antaranya adalah pemenang Hadiah Nobel! Ramai kanak-kanak lelaki terus belajar di Oxford dan Cambridge – memang inspirasi!

Antara sekolah terbaik dunia


Buat pengetahuan semua, Sekolah King Edward didirikan oleh King Edward VI pada tahun 1552 dan merupakan salah satu sekolah lelaki paling berjaya di negara ini. Sehingga tahun 1936 sekolah ini berada di New Street, Birmingham tetapi kemudiannya berpindah ke tapak lain yang kini 50 ekar lebih luas di Edgbaston. Kalau diikutkan sekolah ini lebih sudah melebihi 500 tahun.


Merupakan antara sekolah terbaik kerana prestasi akademik sekolah menempatkannya di antara yang terbaik di negara ini: 68% mendapat straight A’ s di GCSE pada 2015 dan 18 kanak-kanak lelaki ke Oxford dan Cambridge. Sekolah King Edward berpindah ke IB Diploma pada tahun 2010, menggantikan A-level sepenuhnya. Diploma IB 2015 mencecahkan rekod sekolah apabila berjaya menghasilkan tiga markah tertinggi iaitu 45 – skor yang hanya dicapai di 160 buah sekolah di seluruh dunia. Sekolah ini juga mempunyai kehidupan kokurikulum yang sangat menarik kerana mempunyai pelbagai aktiviti seperti sukan, muzik, drama dan banyak lagi.

Semoga berjaya Mukhtar
Sumber : Family UK

No comments

Powered by Blogger.