Header Ads

Ibu Hamil Mengandung Anak Kembar, Muntah Keluar Cacing Yang Boleh Sebabkan Penyakit Askariasis Gara-Gara..


KES di Hospital Kubu Baru, Selangor. Pesakit Orang Asli Serendah, hamil anak kembar, muntah keluar cacing. 
  • Spesis: Ascaris Lumbricoides
  • Genus: Ascaris
  • Filum: Nematoda
  • Kelas: Secernentia
Sejenis cacing bulat besar yang boleh memanjang sehingga 35 sentimeter. Prevalent seluruh dunia terutamanya tropik dan subtropika. Penyebab penyakit askariasis. 


Manusia akan ingest rhabditiform larva yang akan menembusi dinding deodenum dan masuk ke dalam salur darah. Dari situ ia akan membesar dan dibawa ke hati dan jantung, memasuki pulmonary circulation di mana akan ke alveoli, ia akan membesar lagi dan masuk ke organ penafasan menyebabkan pesakit muntah atau telan balik. Proses memasuki deodenum akan bermula semula dan berulang sampai bila-bila.


Secara ringkasnya, telan telur cacing, telur tembus usus masuk salur darah. Selepas itu ronda-ronda di hati dan paru-paru. Bila dah sampai paru-paru, dia naik ke atas sikit sampai tekak, kemudian muntah dan menjangkiti orang lain atau sebahagian yang naik ke tekak turun ke usus dan ulang semula langkah pertama. 

Cacing ini bertelur 200,000 telur sehari dan dalam badan cacing dewasa biasa ada 27 juta telur! 

CARA DIAGNOSIS

Biasa wet mount dan boleh jumpa telur fertilise atau infertilized egg. Telur dia agak besar dan sukar nak miss. 


CARA JANGKITAN

Manusia yang makan makanan yang tercemar dengan larva atau telur cacing askaris ini akan dijangkiti atau sentuhan secara langsung atau tidak langsung. Bergantung kepada jenis cacing, ada yang menjadikan ikan sebagai perumah sebelum menjangkiti manusia. Ada juga yang menjadikan daging atau siput sebagai perumah. 


CARA PENCEGAHAN

Sentiasa basuh tangan dengan bersih selepas berkebun atau sebelum menyediakan makanan. Basuh makanan dengan bersih sebelum dimasak dan elak memakan makanan separuh masak jika boleh. Telur cacing musnah pada suhu tinggi, jadi masaklah makanan anda dengan sempurna.

Akhir sekali, ambil ubat cacing setiap enam bulan dan ubat cacing boleh dibeli di farmasi yang berdekatan dengan anda. 


RAWATAN

Rawatan untuk semua jenis cacing jika dijangkiti adalah Albendazole. Ada dalam bentuk tablet atau cair. Juga boleh guna tetracycline. Untuk wanita hamil, boleh ambil mebendazole (dapatkan khidmat nasihat dari doktor terlebih dahulu). 


Sumber: Ijat Tazzi, Syad Kiran, Budak Lab

No comments

Powered by Blogger.