Header Ads

“Bukan Isi Pelingkup Periuk Nasi Bangsa.” Dr Amalina Cabar ‘Founder’ Produk Berdebat Dengannya Bagi Membuktikan Kesahihan Dan Keberkesanan Serta Keselamatan Produk Mereka..


"AYUH, saya bersedia berdebat dengan mana-mana pengasas produk kecantikan, pembekal, pengaruh sosial media dan selebriti yang memprosi produk berkaitan!"


Pelatih jurubedah, Dr Amalina Che Bakri mencabar mereka yang mendakwa 'cukup arif' dalam bidang perubatan berkaitan suplemen dan ubat berunsur kecantikan, untuk berdebat dengannya bagi membuktikan kesahihan dan keberkesanan produk mereka.

I would be happy to have a debate with all those beauty founders, suppliers, social media influencers and celebrities who promote all these products, bring it on! https://twitter.com/apnshmsdn/status/1005707985866276864 
Cabaran Dr Amalina itu menyusul dari cadangan seorang netizen yang mahu satu saluran diwujudkan bagi membincangkan mengenai perubatan, yang sekali gus memberi pengetahuan kepada umum.

"Di Malaysia ini sepatutnya ada satu saluran yang bercerita mengenai perkara berkaitan perubatan, barulah seronok untuk mendidik rakyat," ujar Afan Shamsuddin di Twitternya.



Di Malaysia ni kan sepatutnya ada satu channel di mana kita cerita pasal medication-things baru best educate orang. Then ada argument pasal ubat atau supplement yg dijual di pasaran. They need to come n explain about their ubat in front of several doctors. Kan @DrAmalinaBakri ?
Dr Amalina pada masa sama meluahkan rasa kecewanya terhadap beberapa selebriti yang mempromosi produk tanpa usul periksa.

Hold on a minute, I’ve only just realised this...you’ve got to be kidding me...I love Dato Siti though but why do you have to sell this kind of thing? https://twitter.com/azlan11/status/1005724416632807424 



Hold on a minute, I’ve only just realised this...you’ve got to be kidding me...I love Dato Siti though but why do you have to sell this kind of thing? https://twitter.com/azlan11/status/1005724416632807424 


I respect you for your amazing career, Dato @CTNurhaliza11, even if I talk about Malaysian music to my friends here, I will play your music (even in the operating theatre!) but I’m frustrated that you chose to sell this. I don’t know what else to say 😭😭😭
Tegasnya, setiap suplemen dan ubat yang diambil perlu mendapat nasihat dari doktor yang bertauliah.


"Tindakan menjual, mempromosi dan mempengaruhi pengguna membeli ubat dan suplemen di atas talian tanpa memikirkan kesan sampingan, adalah tindakan tidak bertanggungjawab," katanya sambil menambah, ia juga salah di sisi undang-undang.


Another way is to educate the public which what other doctors and I are trying to do now, but we also need to reach out to these suppliers/founders so that they would be more responsible, particularly celebrities as they have a lot of influence. https://twitter.com/fahmi_ahmad_/status/1005748168091299840 


As I said in my previous tweet, this shouldn’t be taken without doctors’ prescriptions due to their side effects and the only licensed medications (with doctor’s prescription for obesity is Orlistat) and to sell this online is very irresponsible and I believe is illegal too. https://twitter.com/ashvinmenon/status/1005767955882258432 



As I said in my previous tweet, this shouldn’t be taken without doctors’ prescriptions due to their side effects and the only licensed medications (with doctor’s prescription for obesity is Orlistat) and to sell this online is very irresponsible and I believe is illegal too. https://twitter.com/ashvinmenon/status/1005767955882258432 
I hope that the said ‘social media influencer’ can take this down and avoid promoting similar products that could harm the public, thank you very much.

Kenyataan Dr Amalina itu turut mendapat sokongan pakar buah pinggang, Dr Rafidah Abdullah, yang tegar memperjuangkan isu berkaitan penyalahgunaan produk ubatan dan suplemen untuk tujuan kecantikan.



I would be happy to have a debate with all those beauty founders, suppliers, social media influencers and celebrities who promote all these products, bring it on! https://twitter.com/apnshmsdn/status/1005707985866276864 



Keprihatinan Dr Amalina mendapat maklum balas positif netizen yang mahu usaha mendidik pengguna berkaitan produk yang digunakan untuk tujuan kecantikan dapat diteruskan.

"Perkara sebegini sepatutnya dibuat sejak dulu lagi," kata salah seorang netizen, Nazreen Bahari.


It’s not ‘pelingkup periuk nasi bangsa’ issue but it’s a public health issue (people can get severe complications from this), if the things they’re selling are causing potential harm, they shouldn’t be selling them in the first place.
https://
status/1005805461138886657 




I would be happy to have a debate with all those beauty founders, suppliers, social media influencers and celebrities who promote all these products, bring it on!
https://
us/1005707985866276864 
Setuju Dr. Perkara mcm ni sepatutnya dibuat dulu lagi, sepatutnya tak timbul isu nak pelingkup periuk nasi bangsa la, apa la, tapi long term effects dan kandungan dalam products tu diberi perhatian.

3 comments

Ini Aqle said...

Ada kah produk malaysia selamat di gunakn? Bgaimana produk dri luar?

Nurmisnan said...

Yes.. i setuju tu.. hopefully Dr. boleh buat satu forum atau episod siaran langsung berkongsikan about suppliment2 kosmetik produk pemakanan yg mengandungi kolagen bagai serta penggunaan drip yg katanya blh memutihkan kulit + placenta + bahaya botpx dll..

Annie Sulaiman said...

If such miracle is there..the hospitals and clinics is closing down soon..

Powered by Blogger.