Header Ads

"Kenderaan Mewah Dan 3 Pesawat Yang Dibeli Oleh Bekas Presiden Telah Dijual," Jammeh Larikan Diri, Gambia Kini Jual Harta Bekas Presiden Itu Bayar Hutang Negara..Gambia menjual beberapa buah pesawat dan kereta mewah yang pernah dibeli oleh bekas presiden,Yahya Jammeh kerana bertujuan untuk mengurangkan hutang kerajaan yang ditanggung selama tempoh pemerintahan Jammeh pada tahun 1994.


Jammeh dikatakan telah melarikan diri dari Gambia awal tahun lalu apabila negara jiran Afrika bersedia campur tangan secara ketenteraan untuk menjatuhkan beliau selepas enggan meletakkan jawatan susulan kekalahannya pada pilihan raya kepada Presiden Adama Barrow.

Image result for Gambia selling ex-leader's luxury cars, planes amid mounting debt

Ketika sebahagian besar rakyatnya bergelut dengan kemiskinan dibawah rejim paling kejam di Afrika Barat, Jammeh pula sedang mengumpul kekayaan besar untuk dibawa bersamanya melalui beberapa pesawat ke Equatorial Guinea.


Walau bagaimanapun, sejumlah kenderaan mewah seperti Rolls-Royce yang berplatkan nama Jammeh ditinggalkan di landasan kapal terbang.

"Kenderaan mewah dan tiga pesawat yang dibeli oleh bekas presiden, Yahya Jammeh telah dijual," kata Menteri Kewangan, Amadou Sanneh.


Tabung Kewangan Antarabangsa memberi amaran terhadap Gambia supaya tidak melakukan pinjaman baharu selepas hutang negara itu mencecah 130 peratus berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) setakat akhir tahun lalu.


Sumber: Reuters

No comments

Powered by Blogger.