Header Ads

Ibu Tergamak Gunakan Anak Sakit Tumor Mata Hingga Palsukan Kematian Anak Demi Raih Duit Sumbangan Orang Ramai..HENAN: Sepasang ibu bapa warga China yang merayu sumbangan orang ramai bagi menampung kos perubatan anak mereka yang disahkan menghidap tumor di mata didakwa enggan menggunakan wang tersebut untuk membiayai rawatannya.

Pasangan yang berasal dari wilayah terpencil di Taikang itu dikatakan memohon sumbangan berjumlah 150,000 yuan (RM 92,750) bagi merawat anak kecil mereka bernama Yaya yang menghidap tumor di mata.

Image result for 河南夫妻疑利用3岁女儿诈捐并致其死亡警方:正在调查- 封面新闻

Bagaimanapun, setelah wang berjaya dikumpul, ibu bapa kanak-kanak berusia tiga tahun itu enggan membawanya ke hospital bagi menjalani kemoterapi dengan alasan rawatan tersebut terlalu menyakitkan dan mahal.

Sementara itu, Yangtse Evening Post mengatakan pasangan terbabit mengeluarkan 23,000 yuan (RM 14,221) dari jumlah yang diterima.

Namun tidak dapat dipastikan untuk tujuan apa wang tersebut dikeluarkan.

Related image

Apabila didesak penderma agar Yaya dibawa ke hospital segera, si ibu tergamak mereka cerita anak itu telah meninggal dunia.

Malah mereka turut meminta sumbangan sebanyak 600 yuan (RM 371) untuk menguruskan 'mayat' Yaya.

Image result for 河南夫妻疑利用3岁女儿诈捐并致其死亡警方:正在调查- 封面新闻

Laporan polis telah dibuat penderma yang tidak berpuas hati dengan tindakan pasangan itu dan anak kecil itu kini menerima rawatan di sebuah pusat kesihatan.

Namun malangnya doktor mendapati Yaya tidak lagi dapat dirawat melalui pembedahan atau kemoterapi kerana tumor telah merebak ke bahagian otak.No comments

Powered by Blogger.