Header Ads

Bayi Terkecil Di Asia Dengan Berat 1 Bar Coklat Cadbury 400 Gram!..SEORANG bayi perempuan dilahirkan 12 minggu lebih awal dengan tempoh kehamilan hanya 28 minggu sekali gus menjadi bayi terkecil yang pernah dilahirkan di Asia.

Pada masa kelahirannya, Manushi, dari Rajasthan, India bersaiz seperti anak patung dengan panjang 8.6 inci dan berat badannya hanya 400gram.


Untuk rujukan, beratnya lebih kurang sama dengan berat satu bar coklat Cadbury.

Kesukaran Manushi bermula semasa dia masih dalam rahim. Ibunya Seeta telah mengalami tekanan darah tidak terkawal semasa hamil dan janin tidak menerima aliran darah yang mencukupi.

Image result for One of the world's smallest babies who was born not breathing and weighed the same as a bar of Cadbury's chocolate


Manushi belum bernafas ketika dia dilahirkan di bahagian kecemasan pada 15 Jun.

Kulitnya nipis seperti kertas dan organ-organ kecilnya belum berkembang dengan baik.

Tapak kakinya, lebih kecil dari saiz ibu jari bapanya. Paling mudah, lihat ibu jari anda sekarang dan anda akan mendapat idea tentang ukuran bayi bersaiz halus ini.

Image result for One of the world's smallest babies who was born not breathing and weighed the same as a bar of Cadbury's chocolate

Digelar 'bayi ajaib' oleh kakitangan di Hospital Kanak-kanak Jivanta, pakar perubatan pada mulanya percaya Manushi mempunyai sedikit peluang iaitu 0.5 peratus untuk hidup tanpa kerosakan otak.

Menurut DNA India, pengarah di Hospital Kanak-kanak Jivanta, Dr Sunil Janged, berkata: “Apabila bayi ini dilahirkan, kami tidak pasti apa yang mungkin berlaku.

“Dia berjuang untuk bernafas, jadi dengan serta-merta dia diberikan ventilator sokongan pernafasan yang lebih maju untuk mengembangkan paru-parunya yang kecil dan tidak matang.

“Dia tidak dapat diberi makanan secukupnya kerana usianya belum matang.

“Kami harus mula memberikan bayi itu nutrisi pemakanan parenteral, yang pada dasarnya bermakna memberi semua nutrien penting, seperti asid amino, lipid, karbohidrat, mineral, multivitamin terus ke dalam peredaran darah."


Pakar sakit puan terkenal Dr Vimla Jain memberitahu Deccan Herald: “Biasanya bayi yang dilahirkan seberat 500 gram kurang mendapat peluang hidup.

“Kehidupan jarang berlaku.

“Biasanya organ-organ badan untuk bayi yang kurang berat badan, termasuk paru-paru, jantung, otak, buah pinggang, usus, kulit dan adrenals tidak berfungsi dengan baik dan memerlukan sokongan buatan, oleh itu mereka tidak dapat hidup,” katanya.


Bagaimanapun, bayi kecil itu lebih kuat daripada yang dilihat. Walaupun menghadapi cabaran awal, termasuk penurunan berat badan semasa hari pertama hidup, dia mula mengambil susu selepas tujuh minggu.

Image result for One of the world's smallest babies who was born not breathing and weighed the same as a bar of Cadbury's chocolate

Manushi diberikan pemindahan darah dan sokongan pernafasannya dihentikan sementara, menyebabkan dia mempunyai masalah pernafasan semasa tidur.

Selepas enam bulan, bayi ini dibenarkan keluar dari hospital dan secara intelektual dia dipercayai normal, walaupun masih ringan.


Penglihatannya juga dikatakan normal.

Menurut Hindustan Times, bekas presiden Forum Neonatologi India, Dr Ajay Gambhir, berkata: “Kami berbangga melihat Seeta dan keluarganya dan kami menghargai mereka kerana menunjukkan contoh baru kepada masyarakat.

“Rajasthan, di mana anak perempuan masih dianggap sebagai beban, sering dibuang ke dalam sampah selepas kelahiran atau ditinggalkan di rumah anak yatim. Tetapi pasangan itu merawat bayi mereka yang mempunyai peluang tipis untuk hidup," katanya.

No comments

Powered by Blogger.