Header Ads

(VIDEO) ‘Tak Perlu Sampai 'FB Live' Anak Berjaya UPSR’. - Prof Muhaya..


Setiap murid adalah unik, kita cuba untuk 'memanusiakan' murid hingga mencapai tahap penguasaan yang minimum, jadi sudah tiba masanya untuk kita supaya tidak lagi menumpukan kepada kecemerlangan murid berdasarkan keputusan akademik, tetapi pencapaian mereka secara holistik sebagai seorang insan.

Selain akademik, perkara lebih penting adalah pembangunan karektor, kemenjadian murid dan menyediakan persekitaran pembelajaran dan pengajaran (PdP) yang menyeronokkan,


Umum mengetahui emosi kanak-kanak mudah terganggu dan mereka juga kerap membandingkan diri dengan rakan sebaya lain.Akademik sememangnya penting, namun ia perlu selari dengan kokurikulum. Jika hanya mengukurnya dalam bidang itu, kita cuma mengetahui pencapaian akademik dan bukannya praktikal.


Pakar motivasi terkenal, Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad menasihatkan ibu bapa supaya lebih berhati-hati dalam meraikan keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) anak masing-masing.

Ketika bersiaran menerusi Facebook live pada Khamis, beliau turut mengingatkan para pelajar supaya terus berusaha memperbaiki niat dan diri dalam menuntut ilmu.

VIDEO:

No comments

Powered by Blogger.