Header Ads

SUPPLEMENT TIMBANG KILO .. Ini Apa Yang Anda Perlu Tahu..



1) Sejak dua menjak ni kecoh pasal supplement kilo, repacking, rebranding dan seumpanya. Memang tak dinafikan wujud kegiatan macam tu, dan mungkin itu rezeki dia. End user / customer boleh buat pilihan sendiri, bila ada demand,ada la market, dan persepsi orang ramai kepada supplement kilo ni selalunyanya Negative. Yang ni aku tak salahkan pun persepsi orang ramai tu.
. . 2) Tapi, persepsi Negative itu pula terpalit sama kepada semua / kebanyakan LOCAL PRODUCT, ditambah pula media syok dan seronok melabel LOCAL PRODUCT semua / kebanyakannya di buat secara timbang kilo dan dijual di pasaran sewenang wenang nya. . .
.
3) Ini yang salah. Tak semua local product tu di buat secara timbang kilo. Sebagai contoh aku tunjuk 1 produk kat bawah ni. Ini adalah LOCAL PRODUCT. 100% buatan Malaysia. Nampak tak ada 1 sticker kecil yang di tampal dekat produk tu? Selalu kalau korang beli ubat kat farmasi, mesti korang akan nampak punye lah sticker tu di tampal di botol/kotak ubat2 di farmasi tu. .
5) Macam mana nak dapatkan approval MAL number & sticker tu? Part ni yang susah nak cerita. Kena comply dengan standard dan piawaian KKM tu satu cerita, nak tunggu dia punya approval, Tuhan saja yang tahu. Memang susah! Tapi, demi menaikkan nama Local Product, mengubah persepsi orang ramai, kita buat betul betul dan buat yang terbaik!

4) Apa maksud sticker kecil tu? Kecil kecil tapi maksud dia besar tau. Sticker tu adalah sticker yang di keluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sendiri, di berikan kepada produk2 luar negara dan produk2 tempatan yang berdaftar dan memenuhi piawaian serta standard KKM dari segi Kandungan, Pembuatan, Pengilangan, Packaging dan Design. Sticker ini juga selalunya akan disertakan sekali dengan MAL number. Kira nya MAL number & sticker kecik tu adalah approval paling tinggi untuk ubat2 atau supplement di Malaysia ini. . . . . 6) Jadi, saja nak bebel kat sini, tak semua Local Product tu timbang kilo. Kena ubah persepsi ni. Kalau kita tak support Local Product, Buatan Malaysia, siapa lagi nak support kan?

p/s : Kat bawah ni ialah Satin Skinz BBeau. Memang pure Gluta, khas untuk pencerahan, sebab kita buat dalam bentuk Capsule. Dalam capsule tu memang pure bahan2 tu, takda campur benda lain. So kesan dia pun lagi power!

Kita buat penat penat, buat betul betul ikut standard KKM, sekali kene kecam SUPPLEMENT TIMBANG KILO.... sedih tau. Huhu... . . 1 Like 1 Support 1 Share 1 Awareness #supportlocal #supportlocalproducts . .

No comments

Powered by Blogger.