Header Ads

Sanggup Tahan Perut Dan Kerja 'Overtime' Demi Beli Motor Untuk Anak, Kisah Bapa Yang Bekerja Sebagai ‘Security Guard’ Buat Hati Tersentuh..



Ikuti perkongsian saudara Muhd Farid, mengenai seorang bapa yang ingin memenuhi permintaan anaknya. Hargai ayah anda sementara masih ada.



Minggu lepas, aku ke KLCC dan ketika duduk di kerusi di kaki lima tingkat bawah, aku telah di sapa oleh seorang pakcik.

Pakcik : Anak, boleh tolong pakcik, kat mana nak tengok website yang jual motor murah?
(Sambil menunjukkan HP beliau)

Aku mengambil HP beliau lantas membantu downloadkan apps Mudah.my


Aku : Ini pakcik, website kalau pakcik nak cari motor-motor second. Pakcik nak beli untuk diri sendiri ke?

Pakcik : Owh tak, untuk anak pakcik yang masih belajar dekat Kolej Kuantan.

Aku : Dia mintak dengan pakcik ke?

Pakcik : Dia tak mintak, tapi dia ada bagitahu kakak dia yang dia nak guna motor. Kakak dia yang bagitahu pakcik.

Aku : Owh pakcik keje kat sini ke?

Pakcik : Haah, pakcik keje security guard kat sini. Cuma harini pakcik cuti sebab ada interview kerja baru. Tapi tak sampai lagi orangnya.
(Sambil terus membelek iklan-iklan di mudah.my)

Pakcik : Boleh tunjuk kan tak motor-motor murah jenis Honda sekitar KL ni.
(Aku membantu settingkan ikut apa yang di minta)


Aku : Nah ini pakcik, semua iklan ni jual motor Honda sekitar KL dan starting dari murah ke mahal.

Pakcik : Hah ini yang anak pakcik nak.
(Sambil menunjuk iklan motor Honda design Repsol dan tertera harga secondhand sekitar RM 2700)

Pakcik : Kalau dapat kerja baru ni, pakcik dah kira, kalau buat OT, sebulan pakcik boleh simpan seribu lebih, dalam 2 bulan pakcik dah boleh beli cash untuk anak pakcik.

Aku : Boleh saya tahu, pakcik tinggal dengan siapa sekarang, dengan anak pakcik ke?

Pakcik : Tak, pakcik tinggal dekat asrama pekerja. Pakcik dah bercerai lama, tu yang pakcik hidup sorang-sorang, cuma kadang-kadang pakcik datang tengok anak pakcik.

Aku : Berapa umur pakcik yea?

Pakcik : 53 nak. Kerja sekarang ni gaji kecik, susah nak dapat RM 2000 sebulan. Tu yang pakcik cuba mohon kerja lain.


Aku : Oklah pakcik, saya mintak diri dulu. Semoga pakcik dapat kerja yang dimohon dan semoga pakcik berjaya membeli motor untuk anak pakcik tu yea.

Perbualan beberapa minit ini telah memberi kesan dan pengajaran :

  • Seorang ayah sanggup berkorban apa sahaja untuk anaknya walau tanpa di minta
  • Belajar bersyukur dengan apa yang kita ada kerana ada yang lebih susah dari kita
  • Hargai orang tua yang masih hidup


1 comment

Zulhizzam Hata said...

Nak donatec kit tolong pak cik boleh?

Powered by Blogger.