Header Ads

Ibu 3 Anak Ini Dengan Rela Hati Mengambil Bayi Kembar Ini Sebagai Anak Angkat Dan Menjaganya Penuh Dengan Kasih Sayang Dengan Jagaan Yang Sangat Rapi..Pasangan kembar seberat 8 paun, dilahirkan dengan kepala lebih besar daripada badan mereka. Ia kemudian berjaya menarik perhatian seorang jururawat yang baik hati itu ketika dia menatapnya. Dia rela mengambil peranan ibu angkat kepada mereka, dan telah menjaga mereka dengan rapi sejak tahun 2014!

Related image

Bayi kembar, Matthew dan Marshall dilahirkan dengan kepala yang besar, kecacatan tangan dan kaki yang serius, sendi berserat, dahi tinggi, telinga kecil, dan mata yang menonjol ekoran mempunyai sindrom Pfeiffer type II, iaitu kecacatan genetik yang jarang berlaku.Walaupun mereka mempunyai kekurangan, Linda Trepanier, 58, jatuh cinta dengan Matthew dan Marshall ketika mereka dilahirkan.

“Apabila saya mula-mula melihat anak kembar itu, saya fikir ia adalah perkara paling indah yang pernah saya lihat,” kata jururawat dari Lakeville, Minnesota, Amerika Syarikat.


“Saya telah jatuh hati kepada mereka. Saya tahu dalam hati saya bahawa mereka adalah anak lelaki saya, “katanya.

Dia sangat mengasihi mereka. Dia diminta oleh seorang kakitangan Perkhidmatan Perlindungan Anak untuk mengambil salah satu kembar, kerana ibu bapa mereka tidak dapat menjaga mereka. Maka jururawat yang baik hati berkenaan memutuskan untuk mengambil kedua-duanya. Dia tidak sanggup untuk memisahkan adik-beradik kembar itu.


Walaupun kawan-kawannya fikir dia gila, kerana kembar itu akan membataskan kehidupannya, dia tidak peduli apa yang mereka fikirkan.


“Saya tidak tahu apa yang akan berlaku jika saya tidak menjaga mereka. Mereka akan cuba mencari rumah angkat lain untuk pasangan kembar itu, ” katanya.


Adalah sukar bagi ibu bapa biasa untuk menjaga Matthew dan Marshall, yang memerlukan penjagaan sepanjang hari dan pemeriksaan perubatan mengikut jadual, tetapi Linda bukanlah ibu bapa biasa. Sebagai jururawat dan ibu angkat yang berpengalaman selama 16 tahun dan pengalamannya selama 30 tahun menjaga kanak-kanak, dia tahu dia terpaksa melakukan tugas itu.

Selfless love: Linda's friends and family don't understand why she took on such a big responsibility at an age when they think she should be looking forward to retirement

Linda yang juga merupakan seorang ibu kepada 3 orang anak, telah menjaga kembar itu sejak mereka berumur empat minggu.


Sejak tahun 2014, dia telah bangun pada tengah malam untuk memeriksa suhu badan mereka. Selain itu, dia perlu memastikan bahawa tiub pernafasan mereka diletakkan dengan betul. Dia juga perlu berhati-hati untuk memastikan mereka tidak mendapat jangkitan.


Kembar berkenaan, yang keadaannya memberi kesan kepada penglihatan dan pergerakan mereka, juga memerlukan kaca mata dan kerusi roda untuk bergerak. Setakat ini, pasangan itu telah menjalani tiga pembedahan untuk membentuk semula tengkorak mereka.


Walaupun terpaksa bekerja keras, ibu yang tidak mementingkan diri sendiri ini tidak pernah sekali pun menyesal.

“Saya hanya merasakan keistimewaan bahawa saya dapat membuat perbezaan yang nyata dan positif kepada kehidupan Matthew dan Marshall,” kata Trepanier.


Semua pengorbanan dibuat berbaloi apabila dia melihat mereka ketawa.

“Mereka banyak kerja keras tetapi mereka juga merasai keseronokan, gembira dan tersenyum,” katanya.

Look at those smiles! The twins have both had three operations over the last two years to reshape their head structure and allow space for their brains to grow


“Selalunya jika satu kembar ketawa, kembar yang lain akan secara automatik ketawa juga.”

Tonton video mereka di bawah:

No comments

Powered by Blogger.