Header Ads

Baru Berusia 10 Bulan, Berat Dah Cecah 28 KG!..


LUIS Manuel Gonzales dari Colima, Mexico, baru berusia 10 bulan namun beratnya sama dengan kanak-kanak berusia sembilan tahun dan doktor masih belum pasti kenapa bayi berkenaan ‘membesar’ terlalu pantas.


Related image

Ibunya, Isabel Pantoja, 24, menyangka bayinya gemuk kerana susu badannya ‘amat berkhasiat’ namun kini bimbang kerana berat Luis sudah melebihi berat abangnya, Mario, yang berusia tiga tahun.


Ketika dilahirkan, berat bayi itu normal iaitu 3.5 kilogram, namun pada usia dua bulan, dia sudah seberat 10 kilogram dan memakai pakaian kanak-kanak berusia dua atau tiga tahun.


Ketika berusia 10 bulan, berat Luis mencapai 28 kilogram, bertambah 18 kilogram dalam masa lapan bulan yang menghairankan doktor.

Image result for Luis Manuel Gonzales

Tiada siapa dalam ahli keluarga dapat mendukung lama Luis, termasuk bapanya Mario Gonzales, yang bekerja di sebuah kilang minuman. Mereka bergilir-gilir menolak kereta sorong membawa Luis ke hospital untuk pemeriksaan empat kali seminggu.


Menurut Isabel, setakat ini doktor mempunyai satu teori iaitu Sindrom Prader-Willi Syndrome, masalah genetik yang menyebabkan kanak-kanak sentiasa lapar.


Namun, Isabel berkata, Luis tidak merengek meminta makanan dan makan normal seperti bayi seusianya.

Kes Luis kini mendapat perhatian pakar bedah yang mengkhusus dalam bidang pemakanan, Silvia Orozco, dan mereka sedang menunggu hasil ujiannya yang memungkinkan Luis dirawat melalui suntikan hormon.


Namun, kos satu suntikan hormon itu sekitar $551 (RM2,308) sedangkan pendapatan bapanya hanya $197 (RM825) sebulan.


“Sedih melihat jururawat memeriksa tubuhnya di bawah lipatan lemak pada lengannya bagi mencari saluran darah,” kata bapanya.

Image result for Luis Manuel Gonzales

No comments

Powered by Blogger.