Header Ads

(VIDEO) Kanak-Kanak Hidap Kanser Sejak Berusia 3 Bulan Telah Hilang Separuh Muka, Tidak Boleh Terdedah Sinaran Matahari Kerana Akan Membakar Kulitnya..


Kanak-kanak ini, Natasha Matimba, kehilangan sebelah mukanya akibat kanser dan doktor memberikannya masa beberapa bulan lagi untuk hidup.

Natasha Matimba menghidap sejenis penyakit di mana dia tidak boleh terdedah kepada sinaran matahari atau sinar UV kerana ia akan membakar kulitnya.


Penghidap xeroderma pigmentosum (XP) ini, yang hanya dialami oleh 2,000 orang di seluruh dunia dan mereka tidak boleh terdedah kepada cahaya matahari.

Natasha¿s family have sold property to afford her medical costs but have run out of funds

Doktor kini meminta ibunya, Winnet Bandam, dari Zimbabwe, untuk membawa anaknya pulang kerana tiada apa yang boleh mereka lakukan untuk membantu Natasha.

The illness means contact with sunlight or UV rays in artificial light burns her skin

Kini satu kempen telah dilancarkan untuk membantu keluarga Natasha yang menetap di Norton.

Kempen itu dilancarkan oleh seorang akauntan yang berpengkalan di Cambridge, Liberty Goromonzi, untuk membantu Natasha supaya dia boleh hidup dengan lebih selesa.


Natasha bergelut dengan penyakit itu sejak berusia tiga bulan dan sering keluar masuk hospital.

Disebabkan masalah kewangan, keluarganya gagal memberikan keselesaan kepada Natasha. Bapa tirinya, Tinashe Phiri, tidak bekerja namun dia telah menjual semua harta bendanya untuk membantu membayar perubatan Natasha.

Doctors have told  7-year-old's mother there is nothing they can do for her daughter

Mereka kini sangat-sangat memerlukan tilam, katil, lampin pakai buang, ubat antiseptic, pembalut dan ubat penahan sakit.

VIDEO:

No comments

Powered by Blogger.