Header Ads

Tak Sentuh Makanan Manis – Gadis Ini Berjaya Turun 16 Kg Dalam Masa Sebulan. Wah Salute!..


Bentuk badan ideal memang menjadi idaman setiap wanita. Bukan sahaja wanita, malah rasanya kaum lelaki pun rasanya inginkan badan yang cantik. Betul tak? Ramai yang gagal untuk percubaan ‘diet’ ini atas faktor rasa bosan perlu had kan makanan dalam jangka masa yang panjang.


Haa. Jangan risau. Hari ini kami ingin kongsikan perkongsian seorang gadis ini bagaimana dia berjaya menurunkan berat badannya dalam masa sebulan. Fuyooo. Bukan sekilo dua tau. 16 kg wei! Jadinya tiada alasan lagi untuk kita kurus bersama sebelum 2017 tiba. Hehe.

Turun 16 kg sebulan kene kental


Hai girls. Hari ni i nak share tips macam mana I loss my weight from 59kg to 43kg in 1 month. ?

Untuk pengetahuan semua, i punya tinggi 145cm. So can you imagine dengan ketinggian tu then berat 69kg?? Tak tertanggung badan rasa ???

So time tu I nekad nekad nekad, I kene diet(sebab masa tu nak masuk praktikal).

1. Hati kene kental beb. Kalau kejap nak diet kejap tak nak, jangan berangan lah berat tu nak turun. Serious talk. Yang penting uols kene ada goal korang.


2. Dari segi pemakanan, I tak makan langsung NASI, KUEW TIAW, MEEHOON, MEE, SPEGETTI, MAGGIE DAN ROTI(azab jugak lah). In one month tu memang i tak makan semua tu langsung. Mula mula tu nangis jugak lah tengok orang kat rumah ni makan nasi tu semua???

3. Next, I tak sentuh langsung semua benda yang manis manis. Coklat, Aiskrim, air gas dan segala adik beradik dia. (tapi kadang kadang terlepas jugak)
Lagi satu paling pantang mak bapak dalam rules diet ni NO FAST FOOD.


4. So mesti korang bengang kan, semua tak boleh nak makan. Habis nak makan apa kan?? hahahaha actually, banyak je makanan yang boleh makan.

Exercise dan minum air putih



  • Pagi: I makan telur 2 biji
  • Tengahari: I akan makan lauk macam ayam, ikan, udang, ketam, dan sewaktu dengannya. sayur! tu paling nanti, nanti uols sembelit pulak ?
  • Petang: I akan makan benda yang sama, makan lauk jugak. Menyirap jugak lah ibu sebab I selalu habiskan lauk kat rumah. Hahahaha ?
  • Malam: I jarang makan malam, tapi incase kalau lapar, I akan makan buah atau kudap kudap.
  • Kudap-kudap: Ni incase kalau lapar kan atau mulut korang memang jenis nak kene ada makanan dalam mulut kan. I akan goreng ikan bilis letak dalam tupperware. So kalau i lapar i mengonyel je lah makan ikan bilis tu.
5. Okey part yang paling penting. EXERCISE. pagi petang siang malam i akan buat zumba. hahahaha korang boleh pergi kat youtube search persian zumba. I follow step zumba yang tu. Hari hari buat. sampai naik hafal jugak lah step dia. ???. tak kan boleh kurus kalau korang malas exercise, trust me ???

6. Lastly, yang paling penting korang kene minum air putih. Putih tau bukan oren, purple hijau tu semua. hahahahah kalau korang rasa lapar je, minum air, lapar je minum air.

So tu je lah yang i buat dalam 1 bulan. Alhamdulillah hilang 16kg. So goodluck pada korang yang nak start diet tu ye. There is no success without sacrifice. ??????

semoga tips yang i bagi ni dapat membantu korang yang nak start diet tu. Sorry kalau ayat berterabur. ?

Oleh: Nur Shaerah Abdul Karim 


Sumber : (oh! bulan)

No comments

Powered by Blogger.