Header Ads

Tetapkan 'Mode Fan' Kalau Nak Bersihkan Aircond Dengan Mudah..


Cuaca kat Malaysia ni memang memerlukan kita duduk dalam penghawa dingin sebabkan cuaca yang panas. Setiap hari kita gunakan penghawa dingin sampai dah berhabuk dah belah dalam tu tapi tak ramai yang rajin nak cuci. Betul tak?



Dah nak raya ni rajin-rajinkan lah diri cuci penghawa dingin tu sebab senang sangat caranya! Hanya tetapkan 'mode fan' pada remote control penghawa dingin tu. 



Selepas anda guna aircond waktu malam, JANGAN matikan terus aircond anda sebaliknya anda buat langkah berikut :


1. Tetapkan mode daripada "Cool" ke mod "Fan", tetapkan Kelajuan Kipas ke tahap paling tinggi.
2. Biarkan ia berjalan selama 15 minit.
3. Kemudian barulah matikan aircond.


Sebab apa kena tukar kepada 'mode fan' eh?

Sebabnya semasa berada dalam mode fan tu ia tak akan mengaktifkan pemampat, jadi hanya blower kipas tu je berfungsi dengan normal dan udara bertiup. Ia akan keringkan kelembapan dalaman unit aircond selain mengurangkan kotoran dan kulat disebabkan debu dan kotoran tu semua.


Kredit: Siakap Keli

No comments

Powered by Blogger.