Header Ads

Merokok Pada Waktu Berbuka Puasa Sebenarnya Paling Merbahaya Untuk Kesihatan...Selain menahan lapar dan dahaga, perokok tegar juga berdepan cabaran untuk menahan diri daripada merokok ketika berpuasa lapor Kosmo.


Oleh itu, ramai perokok yang mengakui akan memilih untuk terus merokok sebaik sahaja tibanya waktu berbuka puasa.Begitu pun, menurut kajian terbaharu yang dijalankan oleh Dr. Agus Dwi Susanto, penyelidik daripada Rumah Sakit Persahabatan Jakarta, Indonesia, merokok pada waktu berbuka sebenarnya berbahaya untuk kesihatan.


"Sebaik sahaja tibanya waktu berbuka, seseorang perlulah mengambil makanan yang bernutrien kerana badan yang letih sebenarnya memerlukan zat."Asap rokok pula mengandungi nikotin dan karbon monoksida yang boleh menyebabkan masalah pening kepala, lebih-lebih lagi jika diambil semasa perut kosong," katanya.

Selain itu, merokok sebaik sahaja selepas berbuka boleh menyebabkan masalah batuk memandangkan asap dimasukkan ke dalam badan yang dehidrasi kerana kekurangan air pada waktu siang.

-Pen Merah Press


No comments

Powered by Blogger.