Header Ads

Bayi Ini Tercekik Dan Hampir Maut Kerana Susu Ibu Yang 'Melimpah'. Memang Impian Setiap Ibu Menyusu Mahu Susu Yang Banyak, Tapi Awas, Kalau 'Oversupply' Boleh Ada Risiko Pada Bayi!.
Impian semua ibu yang ada bayi dan menyusukan anak adalah mempunyai susu ibu yang 'melimpah-ruah. Biasanya ibu-ibu akan susah hati kalau susunya sedikit atau berkurangan. Tapi sebenarnya kalau ibu mempunyai susu yang terlalu banyak (oversupply), ia boleh menjadi satu masalah besar dan mimpi ngeri! Bila menghasilkan terlalu banyak susu (atau susu memancut terlalu laju) ia boleh mencemaskan ibu dan bayi. Kenapa?
1. Bayi boleh tersedak susu2. Bayi boleh tercekik dan tercungap ketika menyusu3. Bayi mungkin akan menolak payu dara ibu terutama pada permulaan penyusuan4. Bayi akan menjadi cerewet, kuat meragam atau kolik5. Bayi sukar bernafas dan menelan susu6. Bayi boleh mengalami selesema7. Ibu mungkin merasa sakit di puting payudara kerana bayi asyik menarik, mencubit atau mencengkamnya ketika menyusu kerana cuba mengurangkan pengaliran susu yang terlalu laju8. Pertambahan berat badan bayi sangat banyak (lebih daripada 900g sebulan)9. Bayi kerap menyusu tetapi tidak puas10.Bayi mengeluarkan najis yang berair dan berwarna kehijauan (sepatutnya kuning)
Beberapa keadaan di atas boleh menyebabkan risiko bayi lemas ketika menyusu dan mungkin membawa maut. Bahkan sesetengah bayi enggan menyusu atau menolak payudara apabila mereka tidak boleh mengatasi masalah aliran susu yang laju. Ini membuatkan mereka meragam kerana lapar tapi enggan menyusu.Bayi tercekik dan hampir maut ketika menyusu!


Seorang ibu, Rebecca Taylor melalui hari paling menakutkan dalam hidupnya bila susu badannya menghentikan pernafasan bayinya, menyebabkan si kecil tercekik dan hampir maut! Ketika kejadian, Taylor tidak tahu apa yang menyebabkan bayinya tercekik. Dia yang panik mula memikirkan akan kehilangan bayi lelakinya. Dia segera menelefon ambulan dan bayi malang tersebut segera dikejarkan ke wad kecemasan."Menyaksikan bayi kecil saya memakai topeng oksigen dengan pelbagai wayar berselirat menjadi perkara paling buruk disaksikan oleh seorang ibu," menurut Taylor dalam posting di Facebooknya. "Mereka sangat kecil dan tak berdaya, tapi paling penting tak boleh diganti."


Dia bernasib baik kerana bayinya dapat diselamatkan oleh kumpulan paramedik daripada peristiwa tercekik tersebut. Bagaimanapun bayinya perlu menjalani pemeriksaan X-ray dan doktor meminta Taylor memantau bayinya jika ada sebarang tanda 'aspiration' atau pneumonia. Selepas melalui pengalaman ngeri tersebut, dia tidak mahu ibu lain turut melaluinya.Dia masih tidak percaya situasi bayinya hampir maut hanya disebabkan oleh penyusuan. Ibu ini diberitahu oleh pakar laktasi yang dia mempunyai "strong letdown" - kemungkinan disebabkan oversupply (pengeluaran susu berlebihan). Dia menimbangkan untuk mengepam susu berlebihan sebelum menyusukan bayinya, tetapi pakar memberitahu tindakan tersebut sebenarnya membuatkan dia menghasilkan lebih banyak susu. 
Bagaimana masalah pengeluaran susu ibu berlebihan boleh berlaku?* Pada awalnya, pengeluaran susu ibu didorong oleh paras hormon yang tinggi. Kemudian, kadar payudara mana menghasilkan susu ditentukan oleh berapa banyak susu kekal dalam payudara di antara waktu menyusu. Mengosongkan payudara dengan kerap menjadikan susu lebih laju.* Bayi tidak menyusu dengan efektif. Dia sukar mendapat kadar lemak susu dengan betul. Kemudian cuba menggantikan dengan kerap menyusu, meningkatkan pengeluaran susu ibunya.* Menukar payudara sebelum payudara pertama kosong sepenuhnya.* Faktor hormon membawa kepada kecenderungan menghasilkan banyak susu.* Rutin mengepam, atau mengepam kerana berpisan pada minggu pertama. Ini boleh membuatkan pengeluaran berlebihan.Apa ibu patut lakukan?* Susukan bayi dengan kerap membantu melegakan bengkak - payudara juga lebih selesa dan aliran susu kurang laju serta boleh ditangani oleh bayi.* Susukan bayi sebelum dia lapar atau bila dia belum betul-betul terjaga dari tidur. Ini boleh membantunya menyusu lebih tenang, perlahan dan menerima aliran susu yang perlahan dan kurang menelan udara.
* Habiskan sebelah payudara terlebih dahulu. Ikut isyarat bayi dan tukar payudara bila dia kelihatan puas menyusu dan payudara anda rasa lebih lembut dan selesa. Kalau lepas berhenti seketika bayi kelihatan lapar balik, susukan semula dengan payudara yang sama jika belum kosong. Kemudian baru susukan di sebelah lagi payudara.* Betulkan kedudukan dan pelekapan bayi. Jika aliran susu terlalu laju, cuba menyusukan sambil berbaring, jadi kepala dan kerongkong bayi akan lebih tinggi daripada puting anda. Atau, berbaring mengiring supaya bayi boleh membenarkan susu untuk menitik dari mulutnya bila ia keluar terlalu laju.* Lembutkan payudara. Jika payudara anda terlalu penuh dan keras, cuba urut lembut secara terbalik untuk menggerakkan susu dari kawasan puting, jadi bayi boleh melekap lebih mudah. Anda juga boleh memerah sedikit susu dengan tangan jika perlu. Kalau guna pam payudara, pilih laras rendah untuk mengepam.* Bantu bayi melepaskan payudara seketika supaya dia boleh menarik nafas. Bayi perlu dibantu untuk bernafas dengan betul supaya dia tidak tersedak.* Sentiasa pastikan tangan anda menyokong bawah bahu dan leher bayi untuk mengelakkan dia memusingkan kepalanya.* Anda juga mesti sentiasa memegang tuala di tangan untuk mengelap lelehan susu berlebihan. Bayi akan mudah menyusu jika aliran susu lebih perlahan.Apa yang ibu mesti elakkan?* Puting kosong dan botol susu.* Mengepam susu dengan kerap sehingga alirannya perlahan. Walaupun ia kadangkala berguna, tetapi bila dilakukan dengan kerap boleh menyebabkan masalah terlebih pengeluaran susu.* Mengepam susu mengikut rutin.* Megepam susu lebih daripada yang diperlukan oleh bayi.
Semoga kes yang dilalui oleh ibu menyusu ini boleh dijadikan panduan oleh semua ibu menyusu lain. Jangan terlalu bangga bila susu terlalu banyak atau memancut sangat laju kerana ada risiko bahaya yang boleh mengancam nyawa bayi jika ibu tiada sebarang ilmu mengenainya.Sumber: familyshare & www.laleche.org.uk & Pa&Ma

No comments

Powered by Blogger.