Header Ads

Bapa Ini Berkongsi Pengalaman Bagaimana Anak Perempuan Meninggal Dunia Kerana Kecuaian Pihak Hospital..Baru-baru ini, seorang bapa bersedih, Desmond Neo berkongsi pengalaman tragis beliau kehilangan bayi perempuan yang dicintainya di sebuah hospital di Malaysia di facebook miliknya..


Anak Desmond yang berusia 11 bulan, Joel Neo demam panas dengan suhu yang melambung tinggi sehingga 39 ° Celsius pada 24 April, jadi dia membuat keputusan untuk menghantar beliau ke sebuah hospital di Batu Pahat untuk rawatan. hospital itu mengesahkan bahawa ia adalah satu demam biasa dan rawatan pun mula diberikan. 

Image may contain: 1 person

Tetapi mimpi ngeri mula berlaku ketika mereka berdua mendapatkan rawatan untuk anak perempuannya dan selang empat jam kemudian, beliau terkejut apabila mendapati bahawa bibir anaknya bertukar ungu manakala anggota badan mula bertukar kepada warna hitam. 

Beliau memanggil doktor bertugas, yang berkata bahawa ini adalah normal dan merupakan gejala demam. Desmond terkejut dengan penjelasan doktor tetapi memutuskan untuk memberinya peluang. doktor sekali lagi memberi ubat kepada anaknya pada jam 5.30 petang, hanya 7 jam selepas dos pertama dan berkata ia adalah dos yang lebih kuat. 

Image may contain: one or more people, baby and closeup

“Selepas itu anak perempuan saya tidur dengan lena, terlalu lena untuk kesukaan saya, kerana dia biasanya tidak suka tidur begitu banyak. Saya bertanya kepada doktor dan beliau berkata ia adalah kerana kesan ubat itu. Saya mahu untuk memindahkan beliau ke hospital lain tetapi ia sudah lewat dan mereka hanya boleh melakukannya pagi esok. ” Beritahu Desmond.


Pada pukul 1 pagi pada 25 April, demam anaknya tiba-tiba naik ke 40 ° Celsius dan dia memanggil jururawat untuk bantuan. Jururawat memberi anak perempuannya ubat dan enggan memanggil doktor walaupun dia merayu jururawat terbabit untuk berbuat demikian. Beliau juga berkata bahawa caj RM150 akan dikenakan jika memanggil doktor dalam waktu begini.

Image may contain: one or more people and people sleeping

Perkara lebih teruk terjadi, apabila suhu Joel mencecah 41.4 ° Celsius dan beliau mendapati bahawa najis dia sangat berair. jururawat memanggil seorang doktor dari wad kecemasan yang menasihati keluarganya untuk mengambil air sejuk dan span untuk badan anaknya dalam usaha untuk menurunkan suhu. Err, bukankah itu kerja seorang jururawat? 


Doktor juga berkata, “Pusingkan penyaman udara pada suhu yang lebih rendah dan dedahkan badan anak anda kepada udara sejuk. Saya memberi jaminan bahawa demamnya akan reda. “Desmond bertanya kepada jururawat untuk memanggil doktor banyak kali tetapi masih, dia enggan berbuat demikian. Pada kira-kira 06:00, Desmond terkejut apabila Joel telahmula muntah cecair berwarna gelap diikuti dengan sedikit cecair merah dipercayai darah. 

Image may contain: one or more people, people sitting, child and indoor

Ketika ini barulah doktor muncul dan anak perempuan itu dihantar ke wad ICU. Doktor kemudian memberitahu , “Saya minta maaf, Encik Neo, hospital kami tidak mempunyai tenaga kerja atau peralatan yang cukup untuk merawat anak perempuan anda. Adakah anda keberatan berpindah ke hospital lain? ” 


Malangnya, tidak ada akhir yang bahagia untuk cerita ini kerana 11 hari selepas itu, bayi itu meninggal dunia di sebuah hospital kerajaan. Dalam coretan lain, Desmond turut berkongsi jawapan yang dihantar hospital itu kepadanya, selepas beliau menuntut penjelasan daripada mereka.

Image may contain: one or more people, people sleeping and baby

Tetapi dia sangat kecewa kerana mereka tidak mahu bertanggungjawab. Dia berkata, “Saya berkongsi cerita ini untuk memberi amaran kepada ibu bapa lain tidak membawa anak-anak mereka di sini jika mereka tidak mahu mengalami nasib yang sama macam saya.” Kami ingin memohon maaf atas kehilangan gadis kecil comel anda, Encik Neo, dan ingin menyampaikan ucapan takziah ikhlas kami. Kredit: Bro Despatch

No comments

Powered by Blogger.