Header Ads

Dulu Pernah Diejek 'Gemuk Pendek' Kini, Gadis Ini Berjaya Turunkan 24KG Dengan Teknik Hidrasi..


Bekas Menteri Kesihatan Malaysia, Datuk Chua Jui Meng berkata , kajian mendapati hampir 3 juta rakyat Malaysia mengalami masalah kegemukan atau obesiti pada tahun 2000. Pastinya pada tahun 2017 kini semakin meningkat kadar jumlah masalah kegemukan di malaysia. Sangat membimbangkan.

Di Malaysia, kadar obesiti paling ketara di kalangan kaum India, iaitu sebanyak 25.6 peratus, diikuti Melayu sebanyak 22.4 peratus dan Cina, 19.5 peratus.

Sebuah pusat penjagaan kesihatan, iaitu The Weight Management Information Center (WMIC) ditubuhkan bertujuan memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai berat badan yang sihat melalui aktiviti fizikal, pemakanan yang sihat dan pengendalian berat badan untuk jangka masa panjang. Kini, obesiti di Malaysia telah meningkat dengan kadar yang tinggi iaitu 16.8 juta bersamaan dengan 60% daripada 28 juta, kejadiaan ini berpunca akibat daripada amalan gaya hidup yang tidak sihat dan pemakanan yang tidak seimbang, ditambah pula dengan tidak suka bersenam. Selain itu, kesibukan berkerja, banyak menghabiskan masa didepan komputer, pertumbuhan restoran makanan segera yang tinggi turut menjadi faktor berlakunya obesiti.

Setiap wanita pastinya mahu mempunyai bentuk badan cantik dan sihat, bermacam cara dilakukan supaya mendapat berat badan ideal. Sememangnya sangat susah untuk kurus dalam masa yang singkat, tetapi ianya tidak mustahil bagi gadis cantik ini. Beliau kongsikan bagaimana cara untuk kurus dengan teknik Hidrasi.


"Dulu saya gemok. 78kg.


Tapi sekarang ni alhamdulillah 54kg… saya berjaya turun 24kg dengan cara kurus yang betul dan sihat.Syukur sangat2.Perasaan dah kurus ni.. ya Allah bestnya.



Saya dah boleh pakai baju yang saya nak. Saya jadi lebih konfiden. Nak beribadah pun lebih mudah. Sekarang ni saya senyum je memanjang. Saya jadi lebih positif =)



Memang best sangat bila dah kurus.Jadi hari ni saya nak kongsi sikit pengalaman saya dan dedahkan ‘rahsia’ macam mana saya boleh kurus.



Saya selalu diejek.Jangan tipu la kalau orang tu kata dia tak kesah kalau gemok.Sebab saya dah pernah rasa dulu. Saya pun cakap saya tak kesah gemok. Padahal saya tipu diri saya sendiri. Saya nak sedapkan hati saya jer.



Pernah dulu masa kat PLKN berat saya 78kg. Budak lelaki yang nakal2 panggil saya gemok pendek. Masa tu perasaan saya sedih sangat. Hati saya selalu terdetik “gemok sangat ke aku ni. Ahh biala”.



Dan pernah satu hari tu ada baju siapa tah saiz xxxl tercicir. Cikgu tanya tu baju siapa. Budak2 laki cakap saya yang punya. Dah la diorang ramai. Malu sangat.



Tapi orang gemok macam saya pandai sorok. Buat tak tahu je. Nampak happy. Tapi sebenar hati saya terluka. Yela saya pun ada maruah. Jangan la buat saya macam tu kan.




Ada satu lagi cerita..



Masa tu saya tahun kedua di universiti. Saya tengah duduk2 di lobi sambil tunggu lecturer masuk kelas. Ada sorang laki ni dia gocang2 air tin coke pastu terus buka air tin tu belakang saya. Apa lagi terpancut keluar la habis kena baju saya. Dia terus jerit “GEMOK PENDEK!!!!”.



Hati saya masa tu Allah sahaja yang tahu.



Sebab saya tak pernah kacau hidup dia. Saya tak pernah mintak duit dia. Saya dengar orang sekeliling masa tu berkata sinis pada saya.. “Muda2 lagi dah gemok. Tak pandai melawa”. Saya simpan semua kata-kata tu dalam hati. Saya pendam. Menitis air mata saya.



Saya nak berubah.



Sejak daripada pengalaman ngeri tu saya tekad. Saya nak berubah.



Balik je rumah saya mandi, bersihkan badan.. tenangkan fikiran. Pastu saya bukak laptop. Saya google..




“Cara kuruskan badan”

“Tips kuruskan badan”

“Kurus dengan sihat”





Bermula daripada hari tu saya mula jatuh cinta dengan dunia fitness dan kesihatan. Saya banyak membaca tips dan teknik kurus. Saya baca artikel, tengok video.. Semua berkaitan macam mana nak kurus.



Tapi!



Malangnya saya hanya sekadar membaca.



Apa yang saya tak tahu. Semua saya tahu. Atkins, low fat, HICT, Tabata, kurangkan gula, minum air kosong, tak lebih segenggam nasi bla bla bla. Semua dalam kepala saya.



Hari ni saya cuba diet. Esok lusa saya still lagi diet. Masuk seminggu perghhh.. Bayangkan sebelum ni semua benda saya makan. Milo ais, makanan manis, peha ayam. Pastu tiba2 nak diet. Memang azab la.



Last2 lupa pulak saya tengah diet. Saya makan je apa yang saya nak. Balas dendam. Cheat day la kononnye.



Pastu saya akan menyesal and start balik diet. Huhu.



dulu-78kg






Program kuruskan badan secara online


Perkara ni berlarutan sampai la satu hari tu.



Tengah syok main internet saya terjumpa satu blog – CABARAN STAILOO: PROGRAM KURUSKAN BADAN SECARA ONLINE. Saya macam tak percaya. Macam mana boleh kurus dengan online.



Tak perlu diet dan berlapar.

Tak perlu kuat bersenam.

Tak perlu beli produk.




Saya tak boleh tidur malam tu duk mikir pasal program kurus ni.



Esok bangun jer tido terus saya join CABARAN STAILOO ni.



Wow lepas saya join program ni baru saya faham.



Macam ni rupanya cara betul nak kurus..



Yup kita boleh baca 1001 tips kuruskan badan. Tapi boleh ke kita buat kesemua tips tu??



Dalam CABARAN STAILOO saya diajar untuk buat satu per satu tips tersebut. Amal selama 2 minggu. Jadikan habit. Lepas dah jadi habit tambah lagi tips yang baru. Jadikan habit kedua. Buat dan ulang.



Fuh. Memang berkesan teknik yang di ajar dalam program kurus ni.



Saya di ajar makan ikut portion. Tapi satu per satu. Mula2 fokus pada protein. Pastu sayur. Pastu karbohidrat. Pastu lemak sihat. Yang penting satu per satu sampai jadi habit.



Saya juga diajar teknik makan mengikut saiz badan. Macam saya yang jenis bulat ni, setiap kali makan saya kena pastikan ada:



satu saiz tapak tangan protein (ikan, ayam, daging)

satu saiz penumbuk sayur (brokoli, bayam, kubis)

separuh genggam karbohidrat (no exercise, no carbs)

dua ibu jari lemak sihat (almond, cashew, kekacang)

Dengan teknik ni saya jarang rasa lapar. Saya lebih enjoy waktu makan saya dan akan berhenti makan pada 80% sebelum kenyang.


Dan yang paling saya suka teknik hidrasi.






Sepanjang hari saya perlu pastikan cukup kandungan air dalam badan saya.



6 am: bangun jer tido terus saya minum 1 gelas air mineral/suam

8 am: 20 minit sebelum sarapan, 2 gelas air

10 am: teh hijau + 1 gelas air

2 pm: 20 minit sebelum makan tengah hari, 2 gelas air

4 pm: kopi + 1 gelas air
6 pm: 20 minit sebelum makan malam, 2 gelas air
8 pm: 2 jam sebelum tidur, 2 gelas air



Fuhhh..



Memang terkencing la dengan teknik hidrasi ni. Kejap2 gi toilet. Tapi takpe la. Badan sihat. Berat pun turun.



Walaupun tak dahaga saya minum jugak. Bukan minum air semata-mata untuk hilangkan dahaga tapi untuk optimumkan fungsi sel, tisu, otot dll.



Daripada gemok 78 kg kepada ideal 54 kg dalam masa 9 bulan.



Dengan amal tiga teknik ni je dalam masa tiga bulan berat badan saya dah mula turun.



Bulan pertama turun 3 kg je (tanpa bersenam). Bulan kedua turun lagi 3 kg. Bulan ketiga turun lagi 3 kg.



Bermakna bulan 1, 2, 3 saya dah turun 9 kg.



Wah excited la saya. Baju pun dah longgar.



bulan-1-2-3






Saya belum puas hati lagi. Jadi bulan keempat saya mula bersenam.



Ni jadual senaman saya:



Isnin: rehat

Selasa: rehat

Rabu: rehat

Khamis: rehat

Jumaat: rehat
Sabtu: rehat
Ahad: rehat



Hahahahhaha…..



Saya ni jenis malas bersenam. Sebab tu la saya tak pernah tetapkan bila hari perlu bersenam.



Dalam CABARAN STAILOO ni saya tak perlu kuat bersenam tapi perlu bergerak aktif. Jadi saya pilih untuk bergerak aktif.



Kebanyakkan masa saya akan pilih aktiviti yang mengeluarkan peluh. Contoh kemas rumah, naik turun tangga, berjalan kaki ke kelas dsb.



Tapi coach kata kalau nak turun berat lagi CEPAT buat 12 senaman HICT.



So saya cuba je la.



Jumping jack (total body)

Wall sit (lower body)

Push up (upper body)

Double crunch (abs & core)

Box jump (total body)
Squat (lower body)
Tricep dip (upper body)
Plank (abs & core)
High knees (total body)
Jump lunge (lower body)
Mountain climber (upper body)
Side plank (abs & core)



Mula2 terkial-kial jugak la nak buat senaman ni. Tapi nasib baik ada video tutorial. Saya ikut je video tu.



Memang seronok. Peluh keluar mencurah-curah. Lepas siap bersenam badan rasa ringan je sebab 12 senaman HICT ni akan bakar lemak dan kalori walaupun selepas 24 jam habis bersenam.



End result: bulan 4, 5, 6 saya berjaya turun lagi 12 kg berat!!



Pinggang pun jadi lebih ramping. Hehe..



bulan-4-5-6



Saya sangat berpuas hati sertai CABARAN STAILOO ni.



Saya buat dan terus buat.



Apa yang saya perasan kalau dulu saya banyak membaca tapi selepas join cabaran ni saya lebih banyak BUAT dan PRAKTIS.



Yang tu perubahan saya paling ketara. Hasilnya berat badan saya turun dengan sangat ketara.



Bulan 7, 8, 9 saya turun lagi 3 kg (tiga bulan ni berat tak turun banyak sebab saya fokus untuk naik sedikit otot. So walaupun saya tidur, lemak tetap dibakar sebab metabolisma dah tinggi).



Setelah 9 bulan dalam program kurus ni, saya dah berjaya capai target berat yang saya nak: 54kg. Alhamdulillah.



bulan-7-8-9



Dulu saya diejek, sekarang saya dipuji.



Saya ingat lagi masa bukak sem baru dulu. Time tu saya dah kurus.



Memang orang terkejut la tengok saya. Yang kelakar lecturer saya ingat saya kena kencing manis. Huhu.



Tahun tu jugak saya konvo diploma. Best dapat pakai baju cantik masa hari keraian kita.



Ingat lagi budak laki yang sembur air tin kat saya tu?



Dia terkejut dan beriya mintak maaf dengan saya. Saya tak cakap apa2. Tapi dalam hati saya dah maafkan.



Kawan2 pun selalu puji saya nampak lebih cantik. Dan ramai yang tanya ‘rahsia’ saya kurus. Saya pun kata join jer CABARAN STAILOO ni nanti akan belajar teknik kurus yang betul.



Hidup saya sekarang lebih sihat dengan pemakanan yang betul. Senaman kadang2 buat tapi banyaknye tak buat. Hehe.. Tapi berat still maintain 54-55 kg.



Saya tanamkan dalam diri saya supaya sentiasa konsisten dengan habit saya dan teknik2 yang saya belajar dalam program kurus online ni.



Happy sangat bila apa yang saya usahakan berhasil. Daripada xxxl sekarang S pun dah muat. Tapi kita patuh syariah sikit kita guna M la. Hehe.



Sekarang saya dah boleh pakai baju cantik2. Fesyen macam mana pun xpa. Janji sesuai dengan saya. Yela kita ni perempuan mesti nak berlawa kann.



Hidup saya sekarang lebih happy, sihat.. dan nak buat apa2 aktiviti pun tak terbatas. Banyak yang dulu saya x boleh buat tapi lepas dah kurus ni macam2 saya cuba.



Alhamdulillah! Syukur pada Allah bagi saya nikmat ni. Memang satu kepuasan bila dah berjaya kurus.



Dengan sistem, tips & teknik efektif, coach.. Kurus akan jadi lebih cepat, mudah dan paling penting berkekalan.



Kalau anda nak kurus dan sihat macam saya, saya sangat rekemen untuk join CABARAN STAILOO ni.



Tak perlu tercari-cari rahsia kurus.

Tak perlu pergi kemana-masa sebab semua secara online.

Tak perlu perabis duit beli produk kurus yang belum tentu jadi.



Bukan saya sorang je yang dah berjaya kurus dengan CABARAN STAILOO ni, tapi ada beratus testimoni.



Kredit : Stailo.com



CABARAN STAILOO adalah program kuruskan badan secara online.



Anda akan belajar baaaaaaanyak tips dan teknik kurus yang super efektif:



Teknik kitaran karbo dan anda boleh makan nasi sepuas-puasnya dengan syarat ……

Teknik makan perlahan untuk anda yang susah nak kawal selera makan

Teknik senaman HICT supaya anda boleh senaman sedikit tapi dapat hasil maksimum

Dan banyak lagi.



Setakat ini hampir semua peserta yang mengikuti CABARAN STAILOO berjaya kurus dengan cara yang betul, badan lebih sihat dan nampak lebih cantik.



Sertai CABARAN STAILOO kalau anda:



Payah nak kawal selera makan.

Anda akan belajar teknik makan secara perlahan untuk kawal nafsu makan dan berhenti makan pada 80% sebelum kenyang.



Banyak kali cuba diet tapi susah nak konsisten.

Anda akan diajar untuk buat satu per satu tips kurus. Amalkan selama dua minggu dan jadikan habit.



Berat macam yoyo. Payah nak turun, senang nak naik.

Anda akan belajar untuk buat lebih baik dan lebih mencabar. Dengan teknik ini tidak akan ada lagi masalah berat statik (plateau).



Tak tahu nak makan apa.

Anda akan belajar dari mana untuk dapatkan sumber protein, sayur, kualiti-karbo, lemak sihat, vitamin dan mineral yang berkualiti setiap kali waktu makan.



Tak nak bergantung pada produk kurus.

Anda akan belajar cara kuruskan badan yang betul, langkah-demi-langkah, tanpa menggunakan sebarang suplemen / produk.



Sibuk dengan kerja, sibuk menguruskan anak2, sibuk sepanjang masa.

Anda akan belajar tips yang simple tapi super efektif. Orang yang sibuk juga mampu kuruskan badan apabila tahu apa tips kurus yang efektif perlu diamalkan.



Kurang bersemangat untuk kurus. Selalu disindir dengan kata2 kata negatif.

Anda akan belajar untuk cari dan bentukkan social support yang positif. Apabila anda dikelilingi oleh orang-orang positif, anda akan kurus dengan lebih mudah.



Bosan dengan menu makan yang sama.

Anda akan belajar untuk memasak masakan yang sedap dan tinggi khasiat. Anda juga akan diberi 101 resepi sihat dan sedap.



Tak mampu nak follow diet atkins, diet kalori atau segala jenis diet.

Anda akan belajar untuk lupakan mindset diet. Nak kurus bukan ‘jangan’ makan, sebaliknya ‘cukup’ makan protein, sayur, karbohidrat dan lemak sihat.



Payah nak beribadat.

Umur semakin meningkat.

Berat naik mendadak selepas bersalin.

Doktor nasihat untuk turunkan berat badan.



Tak kira apa jua keadaan anda. Tak kira apa jua masalah anda. Tak kira apa jua gaya hidup anda…



Anda tetap akan berjaya kuruskan badan apabila anda BUAT dan PRAKTIS tips yang diajar di dalam CABARAN STAILOO.



Dengan ilmu yang betul, kurus akan jadi lebih mudah dan cepat.



Sekiranya anda ingin belajar cara kuruskan badan yang betul..



Dan dapatkan badan idaman anda – kurus, sihat dan cantik.



Sertai CABARAN STAILOO sekarang!!



Sumber : SinarFm, Stailo.com

No comments

Powered by Blogger.