Header Ads

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Kalau Air Tumpah Atas Laptop Anda? Jangan PANIK! Ikuti Langkah Ini..

JANGAN PANIK!! Ikuti langkah-langkah ini.

1. Cabut semua wayar/cable yang bersambung dengan laptop
2. Terbalik kan laptop seperti dalam gambar kat bawah ni
3. Lap air yang masih tersisa menggunakan kain bersih yang serap air


4. Ada sesetengah laptop yang keyboard nya water resistant 

5. Cabut battery 

6 Lap mana bahagian yang kecil-kecil 

7 Cabut compartment dalaman. Buka dan biarkan ianya kering secara natural jangan pakai hair dryer! 

 7 Kalau yakin dah kering. Pasang semula
 8. On semula laptop untuk lihat sama ada ianya berfungsi atau tak, sekiranya tak. Hantar lah ke kedai untuk repair dan check. 

Kredit: Erafm

No comments

Powered by Blogger.