Header Ads

Teguran Mufti Kepada Ibu Bapa Yang Mengambil Mudah Dengan Hukum Kongsikan Gambar Janin Di Media Sosial..


ADAKAH FOTO ULTRASOUND RAHIM ITU AURAT? SOALAN: 

Salam. Selalunya wanita yang mengandung akan scan perut mereka untuk tengok keadaan bayi dikandung. Apakah hukum share gambar scan perut tersebut di media sosial? Jika Allah menyuruh kita menutup aurat hatta bahagian kulit,inikan pula bila kita menyebarkan apa yang berada disebalik kulit kita terutamanya bahagian yang menjadi aurat. Jazakumullah Dr. 


JAWAPAN: 

Waalaikumussalam wbt, Kami berpendapat hal demikian tidak elok dilakukan kerana bertentangan dengan asal maksud janin itu sendiri. Janin itu berasal daripada perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud ‘perkara yang tersembunyi.’ Justeru, tidak patut ditunjuk-tunjuk kepada orang melainkan ada keperluan seperti urusan perubatan dan pengajaran. 

Dikhuatiri akan mengundang fitnah seperti aib dan sangkaan­sangkaan manusia. Walaubagaimanapun, gambar foto bukanlah seperti aurat fizikal yang haram dilihat secara langsung, melainkan membawa kepada syahwat dan fitnah. Begitu juga organ dalaman manusia seperti hati, jantung dan rahim bukanlah dalam kategori aurat kerana demikian bukanlah makna perhiasan berdasarkan penjelasan Rasulullah SAW dan para sahabat. Wallahua’lam.

Oleh: Sahib Al-Samahah Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri (Mufti Wilayah Persekutuan)


AL­KAFI LI AL­FATAWI : SOALAN 417 

No comments

Powered by Blogger.