Header Ads

9 Tanda-Tanda Kerosakan Pada Organ HATI Anda Yang Perlu Anda Tahu..


Tanda-tanda mengalami penyakit hati (liver) boleh di kenali dengan anda memberi perhatian kepada perolehan yang berjalan pada tubuh. Liver atau hati iaitu organ terbesar pada tubuh yang mempunyai banyak manfaat. Satu di antara manfaat daripada organ hati atau liver iaitu mengganti sel tubuh yang rosak / hilang. Tetapi, apabila sel-sel mereka hilang jadi hati tidak dapat penuhi keperluan tubuh dengan baik.

Oleh itu, kesihatan hati harus dijaga kerana banyak dan paling utama manfaatnya untuk tubuhmu. Ada banyak penyakit hati, salah satunya sirosis hati, hepatitis, kanser hati dan yang lain. Penyebab utama penyakit hati yang kerana jangkitan virus. Ini antara tanda-tanda kerosakan pada hati:

1. Sering merasakan kekejangan atau sakit di perut.

Organ hati atau liver ada di bahagian dada sebelah kanan di atas perut. Apabila terganggu, segi itu aakan rasakan kekejangan dan sakit. Tanda-tanda ini boleh berulang bahkan semakin parah apabila tidak selekasnya peroleh pengendalian.

2. Sembelit

Kerana sistem pengeluaran hempedu terbantut boleh mengakibatkan sembelit atau susah BAB. Apabila sembelit umum pasti makin banyak pengambilan makanan mempunyai serat dan minum obat pencahar akan sembuh. Tetapi, apabila organ liver miliki masalah, sembelit berlangasung sehingga beberapa minggu.

3. Nafsu makan semakin berkurang

Satu diantara manfaat liver iaitu menghasilkan hempedu yang bertugas untuk memecah sari-sari makanan serta mengakibatkan perasaan lapar. Apabila hati punya masalah, tentu pengeluaran hempedu terhad menyebabkan metabolisme lambat dan menyebabkan rasa kenyang di perut. Sampai, pesakit rosaknya hati bakal kehilangan nafsu makannya yang selanjutnya berat badan selalu alami penurunan.

4. Seringkali rasa mual dan muntah

Apabila organ hati terganggu, tubuh akan perlihatkan tanda-tanda liver seperti loya dan muntah yang berulang. Hal ini kerana ada penumpukan racun pada tubuh terutama pada saluran pencernaan.

Nah, untuk meneutralkan ini tubuh merangsang rasa muah hingga semua racun dimuntahkan. Bila anda sering rasakan muntah tanpa ada alasan, dapatkan pemeriksaan diri ke doktor secepat mungkin.

5. Air Kencing dan najis bertukar warna.

Pesakit liver biasanya alami perubahan warna air kencing. Sebab, kandungan bilirubin yang di buat oleh organ buah pinggang tidak boleh lagi ditapis oleh hati. Tersebut yang buat warna air kencing berpindah jadi lebih gelap dari biasanya. Selain itu, warna najis juga ikut beralih jadi lebih kuning atau abu-abu.

6. Perut merasa kembung

Waktu keadaan liver semakin bertambah kronik, perut akan terasa kembung dan kelihatan lebih mengembang. Ini lantaran ada pengumpulan cecair hati di dalam perut. Keadaan seperti itu menyaratkan tanda-tanda liver yang berisiko dan perlu pengendalian sesuai.

7. Kaki dan tangan jadi bengkak

Tidak cuma ada timbunan di perut, cecair yang dihasilkan akan merebak ke segi tubuh yang lain seperti kaki dan tangan. Itu iaitu ciri yang sering dihadapi oleh pesakit liver. Tidak cuma bengkak tetapi akan merasa lembek waktu disentuh.

8. Mudah merasa lelah/semput

Masa liver sudah tidak dapat lagi untuk mengolah serta buang toksin dalam tubuh. Racun merebak ke darah, tisu otot dan organ yang lain. yang menjadikan metabolisme terhalang sehingga mengakibatkan perasaan lelah yang tidak dapat di hilangkan walaupun sudah berehat.

9. Kulit lebih sensitif

Tanda-tanda liver yang terakhir iaitu kulit lebih sensitif. Kulit penderitanya bakal terasa gatal-gatal lantas memerah dan urat-urat kelihatan lebih menonjol.

Itu 9 tanda-tanda yang perlu anda tahu, sebagai langkah berjaga-jaga dalam menghadapi masalah yang terjadi pada organ hati.

No comments

Powered by Blogger.